Cozonac cu nuca

on

Ingrediente:

Ingrediente aluat:

  • 1 kg faina alba
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahar
  • 550 ml lapte
  • 200 g unt sau ulei ( unt topit)
  • 5 oua
  • 1 ou batut pentru a unge la final cozonacii
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri arome (lamaie , vanilie, rom etc) – eu am ales lamaia
  • 1 lingura esenta vanilie

Ingrediente umplutura:

  • 100 g zahar
  • albusurile ce raman de la aluat
  • 350 g nuci / nuci + 4 linguri  cacao pudra / rahat / mac

Instructiuni pentru aluat:

Cresterea aluatului

  1. Se incalzeste laptele . Se amesteca laptele cu zaharul si vanilia
  2. Se cerne faina intr-un bol mare
  3. In alt bol se amesteca un pahar din laptele de la pasul 1 cu drojdia ( lapte cladut !). Peste laptele caldut se adauga 3-4 linguri faina
  4. Se face o adancitura in bolul cu faina  de la pasul 2 si se toarna amestecul cu drojdie.  Luati usor cu degete faina de prin parti si presarati peste maiaua de drojdie. Lasati 15-30 minute
  5. Se mixeaza cele 5 galbenusuri + sare + aroma vanilie
  6. In bolul cu faina adaugam adaugam gablenusurile si restul de lapte
  7. Se amesteca pana se leaga
  8. Framantarea!! Se framanta cam 20-30 minute. Se inmoaie mainile putin in amestecul de grasime ( unt / ulei) ca sa nu se mai lipeasca aluatul de maini
  9. Dupa framantare se acopera cu un prosop si se pune la loc cald 1h + 30min

Prepararea aluatului:

  1. Se pune aluatul crescut pe o masa unsa bine cu ulei
  2. Se imparte aluatul in 2 ( 2 cozonaci)
  3. Apoi fiecare parte se imparte in doua parti
  4. Se aplatizeaza cu mainile si cu sucitorul
  5. Se adauga umplutura de 1 cm grosime aprox. pe fiecare bucata si apoi se ruleaza.
  6. Dupa aceea le impletim
  7. Se aseaza in tava in care pune inainte hartie de copt si se lasa sa creasca 60-90 min
  8. Se ung deasupra cu un ou batut
  9. Se pun cozonacii in cuptor la 180 ºC timp de 1h.
  10. Dupa 15 minute se acopera cu folie de aluminiu si se scoate inainte cu 15 minute sa oprim cuptorul

Instructiuni pentru umplutura:

  1. Se bat albusurile spuma
  2. Se adauga si zaharul peste spuma si se mai mixeaza putin
  3. Se adauga nucile+cacao/ rahat / mac

Am folosit o tava de chec si o tava pentru cozonac , de aceea este o diferenta in forma cozonacului.

Personal mie imi place mai mult cum a iesit cel in tava de cozonac. Pofta buna!:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *